Наши еколози у пошумљавању Пасјаче
Шуме и воде представљају највеће благо биосфере и живота уопште. Очување нашег шумског блага је од највећег значаја за очување здраве животне средине коју смо дужни да оставимо нашој деци, а она својој. Тек изласком из учионица, организацијом радионица и акција у природи, ученици постају свесни колики значај имају шумски екосистеми и колико су људи допринели и даље доприносе уништавању шума – плућа наше планете.
Из тих разлога је покренут пројекат „Пошумљавање Србије“ који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и предузеће „Србија шуме“. Одлучено је да се започне са пошумљавањем јужних падина планине Пасјаче код Прокупља. Наша школа се одмах одазвала и чланови еко-секције су били спремни за још једну акцију. У четвртак, 23.11.2017. тридесет осам ученика из свих основних школа у Прокупљу посадили су 550 садница багрема на површини од 22 ара. Овој акцији, поред ученика и наставника биологије, присуствовали су Владимир Кнежевић, саветник министра просвете, Небојша Михајловић, директор Шумског газдинства „Топлица“ и већник за просвету Општине Прокупље Маја Ранђеловић. Они су ученике упознали са значајем пошумљавања, али и са стањем шумског фонда у Србији.
У овој акцији је учествовало десет чланова еко-секције „Ћићко“: Маја Алексић, Неда Милутиновић, Ива Радојевић, Михајло Миловановић, Лазар Стојковић, Хелена Марковић, Катарина Вукашиновић, Софија Ђуровић, Драгана Грбић и Вељко Стевановић, ученици седмог и осмог разреда. Акција је успешно спроведена, а наши ученици су били поносни пре свега због тога што ће се, како кажу, једнога дана вратити на ово место и гледати шуму и високо дрвеће које је њихових руку дело.
Наше ученике је водио наставник Дејан Живковић.