Снага на уста улази
У сарадњи са Инстититутом за јавно здравље из Ниша, организован је други Сајам здраве хране у нашој школи. Датум је остао исти, 16. 10, да бисмо направили пресек колико смо напредовали у прихватању здравих навика у исхрани.
Сајам су организовали ученици осмог разреда са разредним старешинама и родитељима. Циљ је да подстакнемо и децу, и родитеље да деца, што је могуће чешће, једу храну која је спремљена код куће. У томе је улога мајки непроцењива и сарадња са њима неопходна.
Шта треба да садржи наш јеловник, по књижици Института, коју су нам и ове године оставили иницијатори здраве хране?
Вода, биљни чајеви (без шећера), хлеб (црни, интегрални, од целог зрна), разне врсте житарица, поврће (свеже, барено, парено), воће (свеже, сок, компот), супе од меса и поврћа, месо и риба (никако пржено или поховано), сир, јаја, млечни производи, слаткиши (без простих шећера) и квалитетна уља... оно је што треба да се нађе на здравим тањирима, па и на нашим штандовима који их промовишу.
По мишљењу многобројних посетилаца најближи сврси сајма био је штанд одељења VIII1, други су VIII4, а трећи VIII3. Честитамо победницима и свим учесницима!
Ненад Мутавџић и највредније маме: Марија Цветковић, Валентина Радић (која је спремила храну без глутена), Ивана Миленковић и Милена Вуловић добиће наградни излет и ручак на Грзи.
Посебна атракција Сајма биле су живе воћкице и поврћкице учитељица Ане Цветковић и Марије Јањевић. Ученици II 4 и III3 су у предивним костимима и маскама извели драмско-рецитаторски програм са јасном поруком да је исхрана главна.
Предавање трећем и четвртом разреду одржала је Весна Ахмић, специјалиста смс из Превентивног центра у Дому здравља.