Шта да урадиш ако се осећаш анксиозно поводом пандемије
ДРАГИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЉИ, КОЛЕГЕ НАСТАВНИЦИ
Прошло је више од недељу дана од увођења ванредног стања и изолације. Сви смо забринути за лично и колективно здравље и то је сасвим разумљиво. Јасно је да је неопходно придржавати се савета и мера прописаних за ову ситуацију. Већина тих савета се односи на очување нашег физичког здравља.
Оно што је подједнако важно у ситуацијама као што је ова, је очување менталног здравља. Неке од нас ће преплавити осећање страха, панике, анксиозности. Нико није имун на осећај анксиозности који је преплавио свет.Анксиозност је осећање тескобе, стрепње, непријатности, напетости...
anksioznost
Сасвим је у реду ако те брине тренутна ситуација и ако осећаш анксиозност. Постоје неки мали трикови који нам помажу да пребродимо овакве кризне ситуације. Научићеш ихпратећиове савете:
Ако осетиш да си анксиозан, седни и заузми удобан положај(оба стопала на поду, усправних леђа), опусти мишиће, зажмури, успостави уједначен ритам дисања, диши дубоко и броји до десет. Труди се да се усредсредиш на дисање и елиминиши из главе сваку другу мисао.Након тога мируј још неколико минута и труди се да дишеш правилно.
На тај начин шаљеш поруку свом телу да владаш ситуацијом.
Анксиозност се најчешће јавља због бриге о томе шта може да се деси. Претходе јој мисли: ˶Шта ако се заразим вирусом?˝, ˶Шта ако се неко од мојих блиских особа зарази?˝, ˶Шта ако ова ситуација потраје?˝...
Када ти се намећу оваква питања, покушај да своје мисли фокусираш на овај, садашњи тренутак, у коме је све у реду, у коме се још увек није десило ништа лоше и сети се да постоје великешансе да се твоје црне мисли не остваре. Свесно замени негативну мисао позитивном: биће све у реду, и ово ће проћи...
То ће ти пружити олакшање.
Свако од нас се осећа сигурније када има контролу над ситуацијом. Зато, сву своју пажњу усмери на ствари и ситуације које можеш да контролишеш. То су например: одржавање личне хигијене и хигијене животног простора у складу са актуелном ситуацијом, придржавање мера изолације, практиковање здравог животног стила да би ојачали свој имунитет (добро се наспавај, води рачуна о исхрани, редовно вежбај).
Нема потребе да се стидиш ако осећаш анксиозност. Велики број деце и одраслих се бори са овим стањем. Могуће је и да ти се деси емоционални излив. Слободно изрази своје емоције, не потискуј тугу, забринутост, непријатност. Није стамота ни да се исплачеш, то ти може помоћи да успоставиш емоционалну контролу.Разговарај о томе како се осећаш са родитељима или неким другим.
Ово је ситуација када сваки родитељ треба да буде по мало и психолог свом детету. Важно је да као родитељи са децом разговарате отворено, да будете сигурни да сте одговорили на сва питања и да их нисте оставили у недоумици. Трудите се да процените ниво дететове анксиозности посматрајући говор тела, узимајући у обзир да ли користи свој уобичајени тон када говори, да ли има убрзано дисање. Кад дете зна да са Вама може да разговара било када и о свакој тешкој теми, биће му лакше и осећаће се сигурније.Нека зна да Вам је стало, да га пажљиво слушате и да сте му на располагању кад год се осећа забринуто.
За сваки дан у изолацији направи план, то нам помаже да очувамо структуру, да функционишемо нормално. Ради оно што те смирује, оно за шта није било довољно времена у нормалној ситуацији. Који оно филм никако ниси успео да погледаш? Књигу да прочиташ? Сети се старих, заборављених друштвених игара. Интернет нуди мноштво туторијала, научи да плетеш, свираш гитару, шминкаш се....
Важно је да будемо информисани јер то појачава наш осећај контроле над ситуацијом. Али, константно сензационално медијско извештавање доприноси прецењивању опасности а то доводи до појачаног страха. Зато је најбоље да ограничиш праћење вести о корона вирусу на не више од 30 минута дневно.
На телевизији и Интернету прати неке друге, релаксирајуће садржаје.
Остани у контакту са пријатељима и родбином преко друштвених мрежа.Распитуј се за њихово здравље и здравље њихових укућана. Ако у окружењу имаш старе и незбринуте комшије, прискочи у помоћ у набавци основних намирница, лекова. То осим што је хумано и корисно доприноси нашем менталном стању.
За свако питање вам стојимо на располагању, можете га поставити путем поруке у инбоксу. То може да буде наша онлајн ˶кутија поверења˝.
Ваше психолог и педагог