Екскурзија осми разред

СА ЕКСКУРЗИЈЕ ОСМОГ РАЗРЕДА ИЗВЕДЕНЕ 19-21. 10. 2015 год.

ЦИЉЕВИ: Упознавање ученика са географским и геоморфолошким специфичностима подунавља и Војводине; културно-историјским знаменитостима, традицијом и обичајима, индустријом, привредним и туристичким потенцијалима, флором и фауном ових крајева и екологијом.

ЗАДАЦИ: Развијање позитивног односа према националним, етичким и естетским вредностима; развијање интересовања ученика за природу, екологију, изграђивање еколошких навика; упознавања начина живота и рада људи појединих крајева, подстицање испољавања позитивних емоционалних доживљаја.

ПРОГРАМ: Тродневна екскурзија за ученике VIII разреда основне школе са путним правцем: Прокупље-Пожаревац-Фрушка Гора-Нови Сад-Суботица-Палић-Сремски Карловци-Прокупље.

ИЗВЕШТАЈ: Екскурзија ученика осмог разреда је спроведена од 19 до 21 октобра 2015 године. Извођач екскурзије је било предузеће за туризам, саобраћај и угоститељство „Хало Травел“ из Ниша. На екскурзију је ишло 96 ученика из пет одељења осмог разреда са разредним старешинама: Горданом Грујић, Славицом Стојановић, Драганом Петровић, Срђаном Ковачевићем и Дејаном Живковићем; два родитеља- пратиоца, затим агенцијски водичи и лекарска пратња. Ангажована су два туристичка аутобуса високе туристичке класе; у првом је било смештено 42, а у другом 54 ученика.

Аутобуси су кренули са паркинга испред школе у 6h. Путовало се до Пожаревца где смо посетили археолошко-историјски музеј, после чега се кренуло ка Виминацијуму. У Виминацијум смо стигли око 10h и кренули у разгледање археолошког налазишта; поред императоровог музеја спуштали смо се у лагуме римских гробница са фрескама. Недалеко одатле смо обишли изложбени простор у коме су смештени фосилни остаци мамутице Вике и других мамута пронађених на овим просторима као и полуугљенисани остаци древног четинара сведока издисаја последњег леденог(глацијалног) доба пре око 12000 година. Око 12h наставили смо пут ка Смедереву и Смедеревској тврђави. У тврђави коју је подигао деспот Ђурађ Бранковић у 15. веку, сачекао нас је водич кустос музеја који нас је поближе упознао са историјатом Смедеревске тврђаве, легендама и митовима који су дубоко уткани у зидине старе тврђаве колико и у свести српског народа. Пут нас је даље водио ка прелепој Фрушкој Гори, али је облачно време сада заменила упорна јесења киша. По магловитом, кишовитом и ветровитом времену смо стигли у манастир Хопово око 15h и 30мин. Хопово представља манастир светог Николе основан крајем 15. века, а преправљен 1576 и 1751год.(триконхос с кубетом на слободним ступцима). У Хопову је био манастирски ђак Доситеј Обрадовић. Затим смо по киши која је и даље падала кренули у манастир Крушедол и стигли око 17h. Крушедол је манастир посвећен Благовештењу подигнут у 16. веку; иконостас је из 1653, а зидне фреске из 1759 год. Турци су га спалили у 18. веку, али је брзо након тога обновљен. Са великом пажњом су ученици пратили излагања старешина ових манастира. У Нови Сад стижемо по мраку око 19h и смештамо се у истоимени хотел на 4. и 5. спрату. Ученици су били брзо и удобно смештени, са малим замеркама хотелијерима. Умор је брзо нестао јер је следила вечера: бечка шницла, помфрит, златна салата, банане. После првог дана путовања ученици су били доброг здравља и расположени(само један случај појаве мучнине и повраћања). А онда следи оно најзначајније: дискотека од 22 до 24 h где су се ученици уз игру, плесање и дружење упознали са својим вршњацима из куршумлијске основне школе. После журке у дискотеци ученике су забављали наставници свирајући на гитари. Уследио је одмор и спавање и ишчекивање новог дана.

Другог дана, после доручка, у 9h кренуло се у Суботицу. Дан је био магловит и облачан, али без кише. У Суботицу стижемо у 10h и 30мин. где следи шетња центром града и разгледање Градске куће, зграде Народног позоришта, споменика Јовану Ненади и других знаменитости овог града у коме значајно преовладавају културе Аустрије и Угарске. У 11h и 30мин. полазимо на Палић. Најпре обилазимо зоо-врт до 13h и 30мин. Одмах смо приметили да је зоо-врт изузетно богат простором, али и воденим екосистемима. Међутим бројност врста је и даље скромна. Ученици су били одушевљени змијама, вуковима и мајмунима. Посебну импресију оставили су јако крупни примерци лава и лавица. Овај примерак лава је тежак око 250кг. Време је веома лоше, хладно је, облачно и кишовито, али и поред тога ученици налазе довољно воље и интересовања да прошетају поред Палићког језера и разгледају прелепе виле у стилу сецесије и тајновите палићке пејзаже. Због хладног времена идила је трајала кратко, морали смо на ручак у ресторан који се налази у близини. Уз пилећи батак и карабатак, кромпир, салату и колач напори се лакше подносе. У 15h и 30мин. враћамо се у Нови Сад. После одмора у хотелу уследила је вечера у 19h. У 22h ученици су били у дискотеци где се поновило претходно весело вече. Журка је завршена у 24h и 30мин., после чега су ученици отишли на спавање. У току прве и друге ноћи није било никаквих проблема, што су потврдили дежурни наставници и радници обезбеђења хотела.

Договор између наставника и водича је био да доручак буде у 9h пошто смо установили да имамо довољно времена да остваримо предвиђен план. Уз мање корекције плана у 10 смо кренули у Сремске Карловце. У Сремским Карловцима су нас чекали водичи кустоси који су нас провели кроз Гимназију, Патријаршијски двор и Саборну цркву. Ученици су пажљиво слушали предавања од стране водича и сами признали да сваки делић овог мирног градића одише бурном историјом. Није било тешко установити колико су Сремски Карловци просветни и културни центар. Гимназија „Бранко Радичевић“ је најстарија српска гимназија основана давне 1791 год. Овај градић представља средиште фрушкогорског виноградског рејона. Сама Фрушка Гора је добила име још у средњем веку пошто је била у више наврата пролазно свратиште крсташке војске према истоку. Наиме, Срби су све крсташе називали једним именом „Фроузи“ односно Франци по чему је ова планина добила име. Из Сремских Карловаца смо се упутили заједно са тамошњим водичима према Петроварадинској тврђави. Са врха тврђаве пружа се панорама Новог Сада и Дунава што је испраћено бројним групним снимцима. Од стране водича чули смо помало чудесне и помало језиве приче о катакомбама испод тврђаве, о прокопу испод Дунава који тврђаву спаја са градом и наравно о баснословном благу у дубинама и лавиринтима тврђаве. Водичи су нам причали да тврђава сеже дубоко у прошлост. Прву су изградили Келти, а затим Римљани и назвали је Кузум. Уништили су је Хуни, а обновили Византинци и назвали Петрикон. Назив Варадин је угарског порекла из времена тешких и судбоносних угарско-турских ратова, током 15 и 16. века. На месту ове тврђаве, садашњу је изградила Аустрија у периоду од 1692 до 1780 године због сталне опасности од Турака и близине границе са Османским царством. Због своје величине и доминантности назива се и Гибралтар на Дунаву. Чувена битка код Петроварадина одиграла се 1716 године недалеко од тврђаве и у њој су Турци доживели страховит пораз. У Нови Сад смо стигли око 13h и 30мин. Ученици су затим обилазили знаменитости у центру Новог Сада до 15h, после чега смо отишли на ручак у хотел. Након тога, пошто се установило да су се ученици спаковали и сместили у аутобусе, кренули смо ка Прокупљу у 16h и 15мин. Повратак је мирно пролазио уз успутну паузу. Код неколико ученика јавила се мучнина са повраћањем и блага прехлада, али без последица. Долазак је најављиван родитељима каско би сачекали своју децу. У Прокупље смо стигли у 21h и 30 мин.

ЗАПАЖАЊА:

Полиција нас је контактирала у Пожаревцу, Новом Саду и Сремским Карловцима да би пратили нашу безбедност

Водичи из агенције, лекар и возачи су били на висини свог задатка и професионално извели екскурзију

Проблем се наметнуо око хотелског обезбеђења које је мимо наставника покушало да заводи ред. После интервенције наставника дошло је до заједничког договора

Ученици су у току екскурзије изразили жељу да у школи направе пано екскурзије осмог разреда са фотографијама и коментарима

23. 10. 2015 год.

Вођа пута:

мр Дејан Живковић, наставник биологије